Matematik Nedir?
Matematik, günümüzün bilinen en eski temel bilimlerinden bir tanesidir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan cebir insanların günlük ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla keşfedilmiştir. Eski zamanlarda matematik, sadece sayılardan ibaret olup günümüzde ise birçok alanda kullanılmaktadır. Mühendislik, Tıp, Muhasebe, İşletme vs. gibi alanların yadsınamaz bir gerçeği olan bu bilim dalı halen daha birçok insan tarafından sadece karmaşık sayılar topluluğu olarak sanılmaktadır.
MATEMATİK NEDİR?
Hayatı anlamlandırmamızı sağlayan, merak duygumuzu geliştiren, doğuştan gelen yeteneklerimize anlam katmamıza yarayan ve problem çözme yeteneği kazandıran pozitif bir bilim dalıdır. Sadece sayılarla değil, şekiller arasında da bir bağlam oluşturan ölçülebilen ya da ölçülemeyen tüm bilgileri içinde barındıran bir iletişim aracıdır.
Matematiğin bir çok insan tarafından aynı şekilde algılanması, sosyal bilimlerden ayıran en önemli özelliğidir. Tek bir cümleyle böylesine geniş kapsamlı bir alanı açıklamak imkansızdır. O yüzden matematiğin tanımını birkaç satıra özetlemekte mantıksız olacaktır.
Cebir, Aritmetik ve Geometri alanlarının toplamından oluşan matematik, doğadaki birçok oluşumun neden sonuç ilişkisini de açıklamaktadır. Sezgi, çözümleme, mantık, yapı kurma, estetik, genellik ve bireysellik öğeleri bu bilim dalının temel taşlarını oluşturmaktadır.
Matematik kelimesi nerden gelmiştir?
Bilindiği gibi Eski Yunanlılar Sokrates, Tales, Öklid vb. bilim adamlarıyla bilime çok fazla katkı sağlamıştır. Eski Yunanca da μάθημα matema kelimesi, Fransızcada ki mathématique, İngilizcede ki math kelimeleri bizim dilimizdeki matematik sözcüğünü oluşturmuşlardır. Aynı zamanda kelime anlamı olarakta; ben bilirim, öğrenmeyi seven gibi anlamları da mevcuttur.
MATEMATİĞİN ÖZELLİKLERİ
Birçok özelliği bulunmasına rağmen önemli olan birkaçtanesini sizlere sıralamak istedik.Bu amaçla matematik;
- Bir yaşam biçimidir, mantıksal bir sistemdir.
- Doğrusal bir sisteme sahiptir, üzerine eklenerek gider.
- Evrensel bir dildir, birçok insan tarafından aynı anlaşılmaktadır. (Örneğin; birçok dilde kelimeler farklılaşırken, sayıların gösterimi hep aynı kalmaktadır.)
- İşlevseldir, birçok bilim dalı matematiğin temelleri üzerine kurulmuştur.
- Disiplindir.
- İnsan beyni ve yaşamının ürettiği soyut bir üründür.
- Varlıkların kendisinden çok arasındaki korelasyonla ilgilenir.
- İnsanın doğru kavramasını, anlamasını , analiz, sentez ve değerlendirme yapmasını sağlar.
Bazı öğrenciler tarafından “hocam bunlar bizim günlük hayatta ne işimize yarayacak” şeklinde de tanımlanan matematik aslına bakıldığında hayatın birtakım yerinde sürekli karşılaşacağımız yerlerden bir tanesidir. En basitinden bir bakkala girildiğinde bile toplama,çıkarma, çarpma, doğru ve ters orantı gibi işlemler kullanılabilmektedir. Yine en kolay örnek olarak öğrencilerin dönem sonu uğraşları haline gelen takdir-teşekkür hesaplamaları yaparken bile aritmetik ortalama, çarpma ve bölme gibi kavramlar kullanılmaktadır. Bunlar basit düzeyde kullanılıp ilerleyen meslek hayatında seçilen alana göre karmaşıklaşacak alanlardır. Mesela seçilen bir elektronik mühendisliği bölümünde trigonometri, inşaat mühendisliğinde geometri, astronomi de üslü sayılar verilebilecek sadece birkaç örnektir.
MATEMATİĞİ KİM BULMUŞTUR?
Matematik tek bir kişinin buluşu olmamakla beraber, hemen hemen bütün medeniyetlerin üzerine birşeyler katarak oluşturduğu evrensel bir yığındır. En eski çağlardan başlayıp ,halen daha büyüyerek ilerlemesi ne kadar uğraşılası bir alan olduğunu da göstermektedir. Bir kişiden bahsedemesekte 2-3 medeniyetin bu anabilim dalının temellerini attığını söyleyebiliriz.
Babiller ve Mısırlılar bilinen matematiğin ilk üreticilerindendir. Plimpton 322 ve Rhind Matematik Papirüs ile başlayan ve eski yunanların katkılarıyla insanlığın işine yarayacak bilgileri sunmuşlardır. Bu medeniyetlere ek olarak Hintliler, Çinliler ve İslam Matematikçilerinin de önemli katkıları olmuştur. Matematik Kronolojisi hakkında ilerleyen günlerde ayrıyeten bir yazı paylaşıp daha geniş kapsamlı olarak anlatacağım. Fakat bu süre zarfında merak edenler olursa aşağıda birkaç isim paylaşacağım isterseniz isimleri aratıp, neleri buldukları konusunda araştırmalar yapıp, yorumlayabilirsiniz.
Tarihin en önemli matematikçileri:
- Thales
- Arşimed
- Öklid
- Pisagor
- Descartes
- Galileo
- Pascal
- Fermat
- Abel
- Laplace
- Euler
- Cahit Arf
MATEMATİK İLE İLGİLİ SÖZLER
-“Matematiği kullanmayan bilimler, ele aldıkları konularda ancak dış yapıyı inceleyebilirler; çünkü matematikle dile getirdikleri, ancak birtakım bağıntılardır; bu bağıntılar ise özle ilgili unsurlar arasında değil, dış görünüşle ilgili noktalar arasında olabileceğinden, bir varlığın özünü, onun aslında ne olduğunu bize vermekten acizdirler. O halde matematik, tabiat bilimleri, tarih gibi kişiliğin içlerine nüfuz edip, onu derin bir sezgi ile kavrayabilen bir disiplinin önünde çok aşağı niteliktedirler.” (Mustafa Kemal Atatürk)
-“Matematik aynı ismi farklı şeylere verme sanatıdır.” (HENRI POINCARE)
-“Tabiat yasaları Tanrı’nın matematiksel düşüncelerinden başka birşey değildir.” (EUCKLİDES)
-“Matematikçi,kahveyi teoreme dönüştürmeye yarayan bir makinedir.” (PAUL ERDOS)
Son olarak matematik nedir? cümlesindeki soru işaretlerinizden kurtulduğunuzu düşünüyorum. Sorularınız olursa yorum yaparak ulaşabilirsiniz.