Histogram nedir? – Histogram Konu Anlatımı ve Örnekleri

Grafiklerdeki veri gruplarının dağılımını ayrıntılı bir şekilde göstermemize yarayan histogram, kimileri tarafından zaman zaman bir çubuk yığını olarak görülebilmektedir. Bu ön yargıları yıkmak ve anlaşılmazlığı ortadan kaldırmak için bu yazıyı yazmak istedik.

histogram

HİSTOGRAM NEDİR?

Veri gruplarının sıralı bazı işlemlerden geçirilerek, tabloya ardından da sütun grafiğine çevirme işlemidir. Histogramın kullanım amacı ise veri gruplarının değişimlerini görmek, etkililiğini görmek olarak söyleyebiliriz. Örneğin; yıllık bilanço  gelir ve giderlerinin gösterilmesi, farklıkları görmek bu konuyla oldukça basittir.

Yandaki grafik bazı süre aralıklarına  göre maket yapan kişi sayılarını göstermektedir. Bu grafiğe bakarak bazı yorumlamalar yapıp, ortalama bir değer belirlenebilir. Bu grafikte dikkat edilmesi gereken yerler, süre aralıklarının eşit olması ve 0’ın yanındaki eksenin zigzaglı bir şekilde başlamasıdır. Bu şekilde başlaması onun histogram grafiği olduğunu göstermektedir.

HİSTOGRAM NASIL OLUŞTURULUR?

Histogram oluştururken belirli aşamalar vardır. Bu aşamaları bilip, işlemleri doğru bir şekilde yaptığınız takdirde bu tür soruları kaçırmanıza ihtimal yoktur.

  1. Verilen sayılar küçükten-büyüğe sıralanır.
  2. Veri grubundaki en büyük sayıdan en küçük sayı çıkartılır ve bir kenara yazılır. Bu işlem 6 ve 7. sınıfta gördüğünüz açıklık kavramıdır.
  3. Kaç grup oluşturulacağı kitapta verilir, verilmiyorsa genellikle 10 olarak varsayılır. Bu işlemde grup sayısını belirlemedir.
  4. Grup genişliği bulunur. Yani 2. adımda bulduğumuz açıklığı, 3. adımda belirlediğimiz grup sayısına böleriz. Grup genişliği = Açıklık/Grup sayısı . Çıkan sonuç virgüllü de olsa tam da çıksa bir üst sayıya yuvarlayınız.
  5. Verilerimizi grup genişliğine göre sıralayalım. Mesela g.genişliğimiz 3 çıktı. Veri grubundaki ilk sayımız 5 ise direk üzerine sayarız. İlk grubumuz 5-6-7 , ikinci grubumuz 8-9-10 … gibi olur. Bu gruplar bir tabloya yazılır.
  6. Tabloya bakarak sütun grafiğimizi çizeriz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta 0’ın yanı zigzagla başlamalıdır. Zigzag o aralıkta hiç veri olmadığını gösterir.

HİSTOGRAM YORUMLARI

Teog’da çıkan sorular genellikle yorumla üzerine olmaktadır. Bu yorumlarda grup sayısı, açıklık, grup genişliği ve bazı verilerle ilgili sorular sorabilirler. Bu tür soruları basit düşünerek yapmanız mümkün. Aşağıda vereceğimiz örnekleri dikkatlice inceleyebilirsiniz.

Histogram Örnekleri:

1. soruyu yapmak oldukça basittir. Her çubuğun kişi sayıları toplanır.

10+30+40+60+30+ 70+40+50+30 = 360 kişi gelmiştir.

2. soru yapılırken de yaş aralıklarına bakarız. En yüksek değer 62, en düşük değer 0 dır. Çıkarttığımız zaman cevap 62 olacaktır.

3. soruda veri grubunun genişliğini soruyor. Grup genişliğini bulmak için açıklığı grup sayısına böleriz. Açıklığı yukarıdaki soru da bulduk. Grup sayısı ise kaçtane sütun varsa odur. Bizim grafiğimizde 9 tane sütun olduğu için 62/9 = 6.8 olur, bir üste yuvarladığımızda ise cevap 7 olur.

4. soruda kişi sayısının en fazla olduğu aralık 35-41 olduğu görülmektedir.

5. soruda tatil köyüne en az gelen yaş grubu 0-6 arasında olduğu görülmüştür yani 10 kişidir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.