Mayaların Kullandıkları Sayı Sistemi

Mayaların kullandığı sayı sistemi bizim bugün kullandığımızdan çok  farklı. Birden dörde kadar olan sayılar için noktalar kullanılıyor. Beş  ve beşin katları olan sayılarsa çizgilerle ifade ediliyor. Mayaların  sayı sistemi 20 tabanına göre düzenlenmiş. Aşağıdaki tabloda her sayıya  karşılık gelen simge gösterilmiştir.

Mayaların Hesap Yöntemleri
Mayaların noktalarla çizgilerden oluşan hesap yöntemlerinin atasının  Olmekler olduğu ortaya çıkmıştır. Çünkü bu basitçe şu anlama gelir:  Dünya tarihini uzun zaman döngülerinden oluşan, çağlar aracılığıyla  bölümlere ayırma mantığı, sanıldığından çok daha eski bir uygarlığın  Mayalara bıraktığı mirastır. Bu miras sayesindedir ki o şaşırtıcı  duyarlılıktaki takvimin hesabına göre içinde bulunduğumuz son çağın,  Beşinci Güneş’in, M.Ö. 3113 yılının Ağustos ayında başladığı ve 2012  yılının aralık ayında da sona ereceği hesaplanabilmiştir.
Mayalar sıfırı bilen toplum olarak da bilinirler. Aslına bakılırsa,  bugün korunan Maya dokümanlarının çoğu, ‘hesap’ ile ilgili belge  parçacıkları. Ama bunlar, astronomik hesaplar; sıradan matematik  işlemleri değil. Eldeki Maya belgeleri arasında en iyi durumdakilerden  biri sayılan Dresden Kodeksi de bunlardan biri. İçerdiği matematiksel  hesaplar ve sayısal ifadeler, bütünüyle gökyüzüne yöneliktir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.